اقلام ترازنامه شامل چیست+ ترتیب اقلام ترازنامه
اقلام ترازنامه شامل چیست+ ترتیب اقلام ترازنامه

اقلام ترازنامه شامل چیست+ ترتیب اقلام ترازنامه، مهمترین بخش از یک ترازنامه حسابداری کامل دو ستون اصلی آن است که باید با هم تراز باشند. زیرا شکل ترازنامه حسابداری، منطبق بر معادله حسابداری است، بنابراین همیشه بین دو ستون اصلی توازن وجود دارد. یک ستون به دارایی‌ها اختصاص می‌یابد و ستون دوم مجموع بدهی‌ها و میزان سرمایه (حقوق صاحبان سهام) است. البته اقلام تشکیل دهنده یک ترازنامه تنها شامل این دو ستون نیست و بخش‌های دیگری هم به نام اقلام در آن وجود دارد. در ادامه به معرفی و ترتیب قرار گیری اقلام ترازنامه می‌پردازیم.

اقلام ترازنامه شامل چیست+ ترتیب اقلام ترازنامه

1 – ستون دارایی‌ها در ترازنامه

در ستون اول صورت ترازنامه، دارایی‌های یک واحد اقتصادی به ترتیب میزان نقدینگی از بالا به سمت پایین قرار می‌گیرند. منظور از میزان نقدینگی دارایی این است که سهولت تبدیل آن دارایی به وجه نقد چقدر است. هر چه سهولت تبدیل دارایی به پول نقد بیشتر باشد نقدینگی آن بیشتر است و باید در سطرهای بالایی ستون قرار بگیرد. بعد از نوشتن اقلامی که در روال عادی عملیات مالی سریع‌تر نقد می‌شوند، باید اقلامی که ثبات بیشتری دارند در انتهای تراز نامه ذکر شوند. این قائده در نوشتن ترازنامه کاهش نقدینگی نام دارد.

دارایی خود شامل دو بخش است:

  • دارایی‌های جاری که نقدینگی بالاتری دارند: مثل وجه نقد – اوراق بهادار قابل فروش – حساب‌های قابل نقد – موجودی کالا، مخارج پیش پرداخت شده و ….
  • دارایی‌های غیرجاری: مثل سرمایه گذاری‌های بلند مدت – دارایی‌های ثابت – دارایی‌های نامشهود و …

دارایی‌های جاری نقدینگی بالاتری دارند.

2 – ستون بدهی‌ها و سرمایه‌ها در ترازنامه حسابداری (سرمایه در ترازنامه)

ستون دوم ترازنامه مالی شامل دو بخش است؛ بدهی‌ها و سرمایه‌ها. بدهی‌ها شامل دُیونی است که باید توسط شرکت پرداخت شود. این بدهی ممکن است ماهیت‌های مختلفی (مثل اجاره بها، حقوق و دستمزد یا طلب تامین کنندگان) داشته باشد.بدهی‌ها هم مثل دارایی‌ها شامل دو دسته هستند. بدهی‌هایی که سررسید آن‌ها کمتر از یک سال باشد بدهی‌های جاری و آن‌هایی که سررسیدشان بالاتر از یک سال باشند، بدهی‌های غیرجاری نام می‌گیرند. بدهی‌های مختلف یک موسسه، به ترتیب سررسید پرداخت در ترازنامه حسابداری قرار می‌گیرند.

  • بدهی‌های جاری مثل بدهی بانکی – سود قابل پرداخت – اجاره، مالیات، تسهیلات – دستمزدهای قابل پرداخت و …
  • بدهی‌های غیرجاری مثل دیون بلند مدت – بدهی‌های مالیاتی تعلیق شده و …

برای درک بهتر بدهی‌های جاری و غیر جاری مثل مالیات و بدهی‌های مالیاتی تعلیق شده، مقاله مالیات شرکت‌ها را از دست ندهید. بخش دوم ستون دوم نیز پولی است که به صاحبان سهام، یعنی صاحبان آن کسب و کار تعلق دارد. این مبلغ در حساب‌ها با عنوان «دارایی خالص» نیز شناخته می‌شود. این مبلغ باقیمانده کل دارایی‌های شرکت بعد از کسر بدهی‌های آن به غیر از صاحبان سهام است و به عنوان تعریف سرمایه در ترازنامه شناخته می‌شود. این مبلغ بعد از نوشتن بدهی‌ها در تراز نامه می‌آید، زیرا حق بستانکاران بر حق صاحب سرمایه تقدم دارد. حالا که با اقلام کامل ترازنامه آشنا شدید، باید در مورد اجزای ترازنامه بدانید.